Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Παραδείγματα

Προτείνω να γίνει συζήτηση με τους μαθητές και πρώτη διερεύνηση των ενδιαφερόντων τους πριν προχωρήστε στο σύλλογο. Στόχος είναι με την αρχή του νέου 4μήνου να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε!

Τα θέματα των Ερευνητικών Εργασιών που θα προτείνουν οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι επίκαιρα, να έχουν τοπικά χαρακτηριστικά και το πιο βασικό να έχουν το ενδιαφέρον των μαθητών και να αποτελούν μέρος από την καθημερινή ζωή των μαθητών. Μια γενική ιδέα είναι ο εμπλουτισμός με τοπική έρευνα και χαρακτήρα μιας ιστοεξερευνησης που θα έχει το ενδιαφέρον των μαθητών (βλέπε zunal.com). Μετά την εμπειρία του πρώτου έτους μπορούμε να στραφούμε σε πιο κοντινά στο ΠΣ του κάθε μαθήματος θέματα με στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές την εφαρμογή και την χρησιμότητα τους στην καθημερινή ζωή (πχ για Φυσική, Μαθηματικά). Μια ενότητα που έχει πολλές δυνατότητες είναι αυτή του STEM που μπορεί να διερευνηθεί μέσα από τον ιστότοπο του Scientix και θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές των θετικών επιστημών στη νοηματοδότηση των αντικειμένων που διδάσκονται.


Μια πολύ καλή πρακτική είναι τα θέματα να περιστρέφονται σε πραγματικά πράγματα που απασχολούν τους μαθητές και έχουν εφαρμογή πχ σχολική βία, σχέσεις (με γονείς, εκπαιδευτικούς, μεταξύ τους), το μέλλον τους, τι θα ήθελαν, η καθημερινότητα τους. Πολλές φορές το αποτέλεσμα μπορεί να έχει συγκεκριμένο στόχο όπως ένα διαγωνισμό.

Ρήματα για διατύπωση στόχων (χρήσιμο στο σχεδιασμό).

Ένα τέχνημα που προτείνω είναι η κατασκευή ενός λήμματος στην Ελληνική Wikipedia (άρθρο), μια ομάδα του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης έκανε αυτό.Το εύρος των θεμάτων να είναι μικρό ώστε να υπάρχει χρόνος να γίνουν με έρευνα και μόνο με αναζήτηση και αντιγραφή από το διαδύκτιο. Ο περιορισμός αυτός μπορεί να γίνει επιλέγοντας κατηγορίες του θέματος, χρονικά περιθώρια κ.ά. Πχ το ξωκλήσια της Μυτιλήνης μπορεί να γίνει το ξωκλήσι του Αγ. Χαραλάμπους. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι δεν υπάρχει έτοιμο υλικό και ότι γίνεται πραγματική έρευνα και σε βάθος.
 
Αν τα θέματα έχουν επιχειρηματική πλευρά και ενδιαφέρει τους μαθητές καλό είναι να έρθουμε σε επαφή με τα κατά τόπους Εμπορικά Επιμελητήρια.

Οι μαθητές δημιουργούν παιχνίδια πλατφόρμας με GameMaker (Έχει πολλά χαρακτηριστικά για Ερ Εργ, ομάδες, στόχους, ρόλους). 

Προτάσεις για γενικά θέματα και τη διατύπωση τους & θέματα Ευρώπης (με υλικό). Αυτό μπορεί να είναι ένα ενδαφέρον θέμα αφού αφορά τους μαθητές σε επίπεδο εργασίας, σπουδών κ.ά.

Νέα μέσα (βίντεο από Ανταποκριτές και να μιλήσουν για τη χρήση του διαδικτύου που κάνουν οι μαθητές). Είμαι στη διάθεση σας για συνεργασία (ζωντανή ή διαδικτυακή).

Αγωγή Καταναλωτή

Περιοδικά του τύπου Popular (science, medicine κ.ά.) έχουν πολύ ενδιαφέρον και ενδιαφέροντα για παρουσίαση αποτελέσματα!


Μια σελίδα για τον πολιτισμό και την τέχνη. Πολύ καλό για παρουσίαση κ.ά. δραστηριότητες.

Μια πρόταση για φιλολόγους
Προτάσεις για Φυσικούς, Χημικούς και Βιολόγους , και άλλες για Φυσικούς
Το κεκλιμένο επίπεδο του Γαλιλαίου (Φυσική)
Προτάσεις
για χημικούς

Μια αξιοποιήσιμη εργασία που περιέχει προτάσεις για τη συνεργασία εκπαιδευτικών

Δύο ενδεικτικές εργασίες 1 και 2

Τα ερωτήματα καλό είναι να τα βάλουν οι μαθητές κάθε ομάδας ώστε το θέμα να προσαρμοστεί στα ενδιαφέροντα τους. Προτεινόμενος αριθμός ερωτημάτων 3 ή 4.

Πριν την υποβολή ελέγξτε αν ισχύουν όλα τα παρακάτω:
Υπάρχουν αναγνωρίσιμοι εκπαιδευτικοί στόχοι;
Είναι το θέμα ξεκάθαρα καθορισμένο;
Είναι κατάλληλο σε εμβέλεια και δυσκολία για τις ικανότητες των μαθητών;
Σχετίζεται με τις ανάγκες των μαθητών;
Έχει το ενδιαφέρον τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου